10 kenmerken van gelaagd glas
1. Wat is gelaagd glas? Gelaagd glas = Veiligheidsglas
Een andere naam voor gelaagd glas is gelamineerd glas. Dit glastype wordt vaak toegepast als er in die situatie letselveilig glas gevraagd wordt. Dit kan zijn om het risico van het door een ruit heen vallen te verkleinen. Je kan hierbij denken aan tuindeuren, serredaken en puien die tot aan de grond doorlopen. Ook de voorruit van een auto is van gelaagd veiligheidsglas. Komt er iets tegenaan, dan ontstaat er wel breuk of een sterretje in het glas, maar het object zal niet direct door de ruit heen gaan. Maar ook als je inbrekers graag buiten wilt houden zodat ze niet snel door het glas kunnen breken, de prijzige juwelierscollectie wil beschermen of een bankgebouw veilig wil houden, is dit type glas uitermate geschikt.
2. Hoe is dit type glas te snijden?
Gelaagd glas zou je zelf kunnen snijden. Maar denk eraan dat het lastiger is om dit glassoort te snijden, als je het vergelijkt met bijvoorbeeld enkel float glas. Dit glas moet je namelijk van beide kanten van de glasplaat insnijden om te kunnen breken. Je snijdt dus eerst één zijde van de glasplaat, vervolgens draai je de glasplaat om en snij je de andere kant van de glasplaat in. Let er wel op dat de folie flexibel en zacht is, zodat je de glasplaat op de snijlijnen kan breken en vervolgens de folie kan doorsnijden. Door de snijlijn iets te verwarmen wordt de PVB-folie zachter en makkelijker te bewerken. Een gelamineerde ruit is bij vorst of lage temperaturen lastig te snijden zonder te rafelen.
Gebruik voor het snijden van glas, helemaal bij gelaagd glas, altijd een professionele glassnijder en uiteraard de juiste snij-olie, terpentine of petroleum.
Bij gelaagd veiligheidsglas waarbij één folielaag tussen de glasbladen zit (bijvoorbeeld 33.1 glas) is het wellicht zelf te bewerken en te snijden, maar bij meerdere folie lagen (bijvoorbeeld 44.2 gelaagd glas) wordt het afgeraden om het snijden zelf te proberen. Dit is dermate lastig, bovendien is het risico op glasbreuk of rafelranden aan het glas groot. Gelamineerd glas dankt zijn werking aan de grote scheurvastheid van de folie en de uitstekende hechting aan het glas. Daarom is het handmatig snijden niet altijd eenvoudig.
Het gelaagde glas dat wij leveren is machinaal gesneden en hoeft dus niet meer bewerkt te worden. Maak het jezelf dus makkelijk en bestel het op maat!
3. Hoe is dit type glas te herkennen?
Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner. Ook de kans op het zogeheten doorvallen wordt verkleind met gelaagd glas. Vandaar dat dit type glas veiligheidsglas wordt genoemd.
Dit glassoort is net zo helder als gewoon glas, dus als je er doorheen kijkt, kan je het verschil niet zien. Maar je kan het verschil wel horen. Als je tegen gelaagd glas tikt, geeft het een iets doffer geluid dan wanneer je tegen gewoon enkel glas aantikt.
Zit in het kozijn een isolatieruit, waarbij de binnen- of buitenruit voorzien is van een gelamineerde ruit dan zou je in de spouw/kader de geprinte productiecode kunnen zien, waarbij wordt weergegeven dat er gebruik is gemaakt van veiligheidsglas.
4. Hoe wordt gelaagd glas gemaakt?
Tussen twee of meerdere glasbladen wordt een kunststoffolie aangebracht. De officiële benaming voor deze folie is polyvinylbutral, afgekort in PVB-folie. De dikte is ongeveer 0,38 mm per folielaag. Hoe meer folielagen, des te sterker de samenstelling van de ruit. Door zowel de folie als de glasplaten te verwarmen en onder druk samen te persen, wordt het glas tot één geheel gemaakt. Ondanks de folie, blijft de ruit net zo helder transparant en doorzichtig als een gewone floatglas ruit.
5. Hoe dik is gelaagd glas?
De dikte van dit glas wordt aangegeven in een cijfercombinatie. De dikte van 1 enkele folie laag is 0,38 mm. Onderstaand een beschrijving hoe de dikte wordt weergegeven:
33.1 = Twee glasbladen van 3 mm, bij elkaar gehouden door 1 folie laag (totale dikte is 6,38 mm)
33.2 = Twee glasbladen van 3 mm dik, bij elkaar gehouden door 2 folie lagen (totale dikte is 6,76 mm)
44.2 = Twee glasbladen van 4 mm dik, bij elkaar gehouden door 2 folie lagen (totale dikte is 8,76 mm)
enz.
6. Hoe zwaar is dit type glas?
Glas weegt 2500 gram (2,5 kg) per 1 m2, per millimeter dikte glas. Weet je het formaat en daardoor de oppervlakte, dan is het gewicht aan glas per vierkante meter uit te rekenen.
In het geval van gelaagd glas, tel je de dikte van de glasbladen bij elkaar op, om aan de totaaldikte van het te berekenen glasoppervlak te komen. Ook de veiligheidsfolie kan je meenemen in de berekening van het gewicht. Al is dit gewicht niet groot, namelijk 0,25 kg per m2.
33.1 gelaagd glas weegt: 15,25 kg per 1 m2
33.2 gelaagd glas weegt: 15,50 kg per 1 m2
44.2 gelaagd glas weegt: 20,50 kg per 1 m2
55.2 gelaagd glas weegt: 25,50 kg per 1 m2
7. Hoe sterk is gelaagd glas?
De combinatie van het aantal lagen folie en de diktes van het gebruikte glas, geven dit glas de kracht. Afhankelijk van de toepassing zal de keuze voor de dikte en het aantal folielagen gemaakt worden. De dunste variant (33.1 gelaagd glas) is prima om bij een klein glasoppervlak, bij glasbreuk de glasscherven bij elkaar te laten houden. Wil je een loopbrug voorzien van beloopbaar glas, dan zal je glas nodig hebben dat enkele centimeters dik is. Ook kogelwerend of explosiewerend gelamineerd glas is dikker en/of voorzien van meerdere folie lagen. Kies je voor beloopbaar glas, laat dan een gespecialiseerd bouwkundig bureau een berekening maken, waarbij rekening wordt gehouden met de bevestiging/oplegging, toepassing (kantoor, winkel, woonhuis), belastbaarheid en draagkracht.
8. Is gelaagd glas verplicht?
Gelaagd glas is vaak een voorwaarde als er aan veiligheidsvoorschriften en/of aan de NEN-normering 3569 voldaan moet worden. Deze bouwbesluit-normering geeft exact aan wanneer er letselveilig glas wordt toegepast. Bij veiligheidsglas valt de keuze dan veelal op gehard glas en/of gelaagd glas (of een combinatie van beide soorten, te weten gehard/gelaagd glas). Beide glassoorten hebben verschillende toepassingsgebieden en product eigenschappen.
Gelaagd veiligheidsglas wordt bijvoorbeeld toegepast bij serredaken, lichtstraten, schuifdeuren en daar waar de kans op door het glas heen vallen groot is. Ook als er glas noodzakelijk is met een inbraakwerende of kogelwerende werking, wordt gelamineerd glas toegepast.
9. Welke soort gelaagd glas is geschikt voor een serre-dak, overkapping of lichtstraat?
Het advies is om minimaal 44.2 gelaagd glas te gebruiken. Een grote factor die van invloed is, is de helling van het dak. Hou bijvoorbeeld rekening dat een pak sneeuw een aanzienlijk gewicht heeft. Bij geen helling, waar de glasplaat (nagenoeg) horizontaal wordt geplaatst is het advies om 55.2 gelamineerd glas te gebruiken.
Ook de afmeting van de glasplaat heeft een invloed. Tot een maximale afmeting (breedte x lengte) van ongeveer 850 x 3500 mm is 44.2 gelaagd te gebruiken. Laat de glasplaat aan de kanten rondom rusten op een frame van minimaal 30 mm breed. Bij een afmeting tussen de 850 en 1000 mm en tot een lengte van 4500 mm, is het advies om 55.2 gelaagd glas te gebruiken. Denk eraan dat het gewicht aanzienlijk toeneemt bij een dergelijke afmeting in 55.2 gelaagd veiligheidsglas. De constructie waar het glas op wordt gelegd moet hiervoor geschikt zijn en uiteraard het gewicht kunnen dragen.
Als je kiest voor 44.2 of 55.2 glas, om er overheen te lopen of er op te gaan staan, daarvoor is dit type glas absoluut niet geschikt. Hiervoor is beloopbaar glas een betere keuze.
10. Is gelaagd glas weerbestendig?
Het antwoord hierop is ja en nee. Gebruik je gelamineerd glas bijvoorbeeld als windscherm of als serre-dak, dan hebben weersinvloeden zoals zon, vorst en regen invloed op het glas. Daar kan glas tegen, al kan met name vocht zorgen dat de folie tussen het glasoppervlak los kan laten. Delaminatie wordt dat genoemd. Een goede randafdichting, door een profiel, kozijn of kader ronden het glas te plaatsen en af te kitten, maakt het risico op delaminatie een stuk kleiner.