8 Kenmerken van gehard glas
Je hebt vast en zeker wel eens gehoord van gehard glas. Maar weet je ook wat dit voor soort glas is? Wat zijn bijvoorbeeld kenmerkende eigenschappen van gehard glas? Waar wordt dit glas voor gebruikt? En vallen er misschien ook andere soorten glas onder deze benaming? Reden genoeg om eens dieper in te zoomen op de 8 kenmerken van gehard glas en hier een blog aan te wijden.
Wat is gehard glas?
Gehard glas is – zoals de naam eigenlijk al verraadt – glas dat bijzonder sterk is. Om je een beeld te geven; dit glas is vijf keer sterker dan regulier enkel glas. Dit suggereert wellicht dat een glazen plaat of ruit van gehard glas vrij dik moet zijn. Dit is echter een misvatting. De sterkte van dit glas wordt namelijk niet verkregen door de dikte ervan. Ook bestaat dit type glas niet uit meerdere glasplaten. De sterkte of kracht van het glas wordt verkregen door een uniek productieproces.
Dit productieproces bestaat uit slechts vier stappen.
- Om te beginnen wordt een glasplaat in de juiste vorm en afmetingen gesneden.
- De tweede stap in het proces is afscherpen van de glasranden of het plat poly slijpen van de rand.
- Vervolgens gaat het glas de oven in, waar het tot maar liefst 600 graden Celsius wordt extreem verhit.
- De laatste stap is het direct terug koelen van het glas. Dit moet op precies het juiste moment gebeuren en wel op het moment dat de ruit onder de enorme hitte dreigt te knappen.
Het direct van extreme hitte afkoelen van het glas heeft tot gevolg dat er zogenaamde ‘trekspanning’ ontstaat, omdat het buitenste deel van het glas sneller afkoelt dan de kern. Zo wordt er een enorme druk opgebouwd in het glas en dit geeft het glas zijn sterkte.
Het grote voordeel van dit glas is dat het tegen meer dan een stootje kan. Het is glas dat niet makkelijk breekt en goed bestand is tegen temperatuurverschillen.
Dit type is een veiligheidsglas maar waarom?
Gehard glas valt onder de noemer veiligheidsglas, de ‘overkoepelende’ benaming waar onder andere ook ‘gelaagd veiligheidsglas’ en ‘gehard gelaagd glas’ onder vallen. Een andere benaming voor veiligheidsglas is letselwerend glas.
Maar wat maakt gehard veiligheidsglas dan zo veilig? Dit heeft alles te maken met het feit dat bij breuk van het glas, het glas niet in grote, grove stukken met vlijmscherpe randen uiteen valt. Wanneer – en daar moet je echt veel moeite voor doen – gehard glas uit elkaar valt of breekt, dan gebeurt dit in hele kleine stukjes. En deze vele duizenden kleine stukjes glas hebben geen scherpe randen. Hierdoor is de kans op ernstige snijwonden door het glas uitermate klein. Wel zo veilig dus!
Kan je gehard glas snijden of gehard glas inkorten?
Het antwoord op deze vraag is makkelijk en snel te geven. Nee, je kunt gehard niet snijden of inkorten. Het op maat maken van het glas is namelijk – zoals je nu weet – de eerste stap in het productieproces van gehard glas. De kenmerkende eigenschappen van gehard glas worden verkregen door het verhitten en daarna snel afkoelen van het glas. De trekspanning die zo ontstaat, gaat verloren zodra je het glas wilt inkorten of snijden. Met andere woorden, gehard glas zal barsten op het moment dat je het gaat snijden of inkorten. Het is dan ook erg belangrijk dat je van tevoren de juiste maten en vorm van het glas hebt bepaald en berekend. Kom je er naderhand achter dat je hierbij een misrekening hebt gemaakt? Dan zit er helaas niets anders op dan het glas opnieuw te bestellen, waardoor je project natuurlijk een stuk duurder wordt.
Waarom zou ik voor deze glassoort kiezen?
Gehard glas is sterk en relatief veilig, omdat het bij breuk in niet scherpe, kleine stukjes uiteen valt. Dit is de reden waarom gehard glas een veel gebruikte glassoort is. Bovendien is het een heel veelzijdige glassoort. Gehard glas gaat ook inbraak en vandalisme tegen, omdat het goed bestand is tegen (mechanische) schokken.
Maar het kan ook zijn dat het in bepaalde situaties – veelal waarbij de (publieke) veiligheid in het spel is – verplicht is om gehard glas te gebruiken. Bijvoorbeeld om te voldoen aan veiligheidsvoorschriften of de NEN-normering 3569.
Gehard glas kent vele toepassingen, we noemen enkele voorbeelden:
- Douchewanden -of deuren van glas
- Glazen keukenachterwanden
- Tafelbladen van glas
- Glazen scheidingswanden (indoor en outdoor)
- Bushokjes
- Autoruiten (zijruit)
Deze opsomming is zeker niet volledig, maar slechts bedoeld om je een idee te geven van de vele toepassingsmogelijkheden. Leuke bijkomstigheid is dat het glas ook in een gekleurde variant beschikbaar is.
Hou er rekening mee, dan als je een glazen douchedeur wilt gaan monteren, er vaak ook glasbeslag noodzakelijk is. Dan moet er in het geharde glas ook uitsparingen worden gemaakt om het hang- en sluitwerk te monteren. Denk voor glasbeslag aan:
- Douchedeurgreep
- Douchedeurknop
- Stabilisatiestang
- Douchedeur scharnier basic
- Douchedeur scharnier regular
- Douchedeur scharnier premium
Hoe dik is het glas?
Eerder in dit blogartikel hebben we je al verteld dat gehard glas niet per definitie ‘dik glas’ is. Gehard glas bestel je dan ook in de meest gangbare glasdiktes. Zo is dit type glas verkrijgbaar in diktes van 4, 5, 6, 8, 10, 12 en 15 millimeter.
We adviseren je natuurlijk graag welke dikte het beste is voor jouw project. Zo gebruik je voor:
- een glazen tafelblad een minimale dikte van 6 mm als je de glazen plaat op een bestaande tafel legt. Wanneer het glas op een frame gelegd wordt – en dus niet het hele oppervlak wordt ondersteund – dan adviseren we een minimale dikte van het geharde glas van 10 mm;
- een glazen douchewand gehard glas dat minimaal 8 mm dik is;
- een glazen keukenachterwand een dikte van minimaal 6 mm.
Heb je een groot oppervlak en twijfel je hierbij over de dikte? Dan raden we je aan om even te schakelen met de glasprofessionals van Glaswebwinkel.nl.
Gehard glas of gelaagd glas?
Zowel gehard glas als gelaagd glas zijn vormen van veiligheidsglas. Gehard glas valt bij breuk uiteen in kleine stukjes. Dit is niet het geval bij gelaagd glas. Want in tegenstelling tot ‘standaard gehard glas’ bestaat gelaagd glas uit twee of meer glazen platen (ruiten). Tussen deze ruiten is een kunststof laag (lamineerlaag) aangebracht, die voorkomt dat het glas uiteen valt in het geval van breuk. De lamineerlaag houdt het glas bij elkaar en er ontstaat dan ook geen ‘gat’ in het glas. Het is glas waar je dus niet doorheen valt en dit maakt de kans verwondingen door het glas uiterst klein. Dit glas wordt dan ook veel gebruikt op plaatsen waar hier risico op is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan uitgaansgelegenheden. Of op plekken waarbij de kans op inbraak of vandalisme groot is. Gelaagd glas heeft namelijk een hogere inbraakwerende werking dan standaard gehard glas.
In veel gevallen volstaat vaak standaard gehard glas, maar wil je extra veiligheid? Dan is gelaagd glas een uitstekende keuze.
Herken je gehard glas aan het veiligheidsstempel?
We hebben veel verteld over gehard glas en waar je dit type glas voor kunt gebruiken. Wat we je nog niet hebben verteld is dat gehard glas altijd een zogenaamd ‘hardingsvignet’ heeft. Dit vignet is een stempel dat jouw garantie is dat je inderdaad met gehard glas van doen hebt. In deze stempel tref je de CE-markering aan die aangeeft dat het glas aan de normen en eisen voldoet die de Europese Gemeenschap aan gehard glas stelt. Het vignet is meestal rond, heeft een doorsnede van een centimeter en vind je op een hoek of kopse kant van het glas.
Waar bestel ik gehard glas?
Gehard glas bestel je natuurlijk bij Glaswebwinkel.nl. Niet alleen vanwege de scherpe prijzen en interessante levertijden van gehard glas, maar ook vanwege de uitstekende service. Bovendien denkt Glaswebwinkel.nl met je mee in het geval je vragen hebt of twijfelt over bijvoorbeeld welke dikte het geharde glas van jouw project moet hebben. Wij staan voor je klaar en helpen je graag verder. Wij zijn zowel telefonisch of via de mail bereikbaar.