Waar plaats je de kunststof glasblokjes?
Om ervoor te zorgen dat het glas niet te veel spanning krijgt, vooral bij de hoeken, moeten de blokjes op een bepaalde afstand van de hoeken geplaatst worden. Deze afstand moet minimaal gelijk zijn aan de lengte van het blokje zelf. Echter, deze afstand mag nooit kleiner zijn dan 50 mm en niet groter dan 25% van de totale lengte van de ruit.
De twee soorten beglazingsblokjes:
De glasblokjes worden op twee manieren toegepast als:
- Steunblokjes: Deze blokjes ondersteunen het gewicht van het glas en zorgen ervoor dat het glas goed op zijn plaats blijft.
- Stelblokjes: Deze blokjes zorgen ervoor dat het glas niet kan verschuiven nadat het geplaatst is.
Glasblokjes zijn noodzakelijk om lekke isolatieruiten te voorkomen
Glasblokjes zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat het glas niet direct op het (houten)kozijn rust. Ze creëren een tussenruimte die ventilatie mogelijk maakt en ervoor zorgt dat vocht kan weglopen. Zonder glasblokjes kan vocht zich ophopen, waardoor de afdichtingskit van de isolatieruit losraakt en daardoor het dubbelglas lek kan gaan. Een lekke ruit herken je aan vochtvorming tussen de glasplaten. Als isolatieglas eenmaal lek is, verliest het de isolerende werking. Daarom is het gebruik van beglazingsblokjes cruciaal voor de levensduur.
Assortiment van kunststof glasblokjes
Glaswebwinkel biedt een breed assortiment beglazingsblokjes aan in verschillende diktes van 1 (wit gekleurd), 2 (blauw), 3 (rood), 4 (geel) en 5 (groen) mm. De lengte van de glasblokjes is altijd 100 mm (10 cm). De stel- of steunblokjes zijn in 5 kleuren verkrijgbaar, waarbij de kleur altijd dezelfde dikte aangeeft. Heb je meerdere verschillende varianten aan blokjes nodig, dan is de combibox een optie, met daarin 5 verschillende diktes aan glasblokjes.
De breedte van de blokjes variëren 9, 12, 15, 18,5, 20, 22, 24 en 26 mm. Bestel je glasblokjes altijd 2 millimeter breder dan dat het glas dik is. Doordat je de ruit opsluit met glasband en glaslatten, blijft het prima in positie.
Daarnaast zijn er ook keggen (wigjes) verkrijgbaar, die ideaal zijn voor het plaatsen van glas op schuine onderdorpels. De glasblokjes zijn verkrijgbaar per zak van 100 stuks.
Er zijn gedetailleerde richtlijnen voor het aanbrengen en plaatsen van de kunststof glasblokjes, beschreven in de NPR 3577, de Nederlandse Praktijk Richtlijn voor het beglazen van gebouwen.